Uncategorized

Singlar i hälleberga

Nedaför Flatruet norr om Mässlingen finns en lång klyfta, en kanjon, som kallas för Evagraven. En sameflicka som hette Eva färdades med skidor över fjället. Hon överraskade av en kraftig snöstorm och skidade över branten och dog. Efter henne kallas klyftan för Evagraven. Troligtvis har klyftan använts vid jakt och villebråden har hetsats fram till klyftan och dödats. Intill Evagraven finns Ruändans år gamla hällmålningar med bilder av framförallt älgar och renar, men även björnar.

Silversparregatan 3E

Lämna en kommentar. Under Berättelser , Folktro och traditioner. Sydväst om Tännäs i Härjedalen ligger ett stort vildmarksområde med sjön Rogen. Där finns också en liten mindre sjö och en by som båda heter Kärringsjön. Fram till var det här en sameby, men fortfarande betar renarna här. Hur har då sjön fått sitt namn? På Oppgården i Tännäs levde på talet en kvinna som kallades Stor-Anna, eftersom hon var ovanligt stark. Hon brukade fiska just vid den lilla sjön, som efter henne bär namnet Kärringsjön.

En gång bar hon en halv tunna fisk de två milen hem till Tännäs. Samtidigt som hon gick stickade hon strumpor. Sedan gick hon direkt de två milen till sin fäbod i Medskogen och mjölkade korna där. En gång blev hon oense med sina fäbodgrannar om betet. Hon rev ner alla sina hus och flottade stockarna på Fredsjöbäcken och byggde upp husen på nytt där Lokvallen nu är.

Jag har åkt skidor i fjällen kring Funäsdalen. Norr om Funäsdalen ligger Bruksvallarna. Det var en fäbod som på slutet av talet förvandlades till en gruvarbetarby när koppar bröts i bergen. Vid en fors i Ljusnan byggdes hyttor och smedjor och brukssamhället Ljusnedal växte fram.

Index | Kontakter Sverige

I slutet av talet levde en ung samekvinna som hette Karin i Mittådalens sameby. Hon och andra samer hade hört rykten om att bönderna och höga herrar i Ljusnedal hade beslutat om att fördriva samerna från deras marker. Karin gick till prästgården i Ljusnedal och där hittade hon ett brev där det stod att samerna skulle drivas bort från Härjedalen. Brevet var underskrivet av Sveriges kung.

Om Jans bostad på Hälleberga 405

Karin tog brevet och bestämde sig för att söka upp kungen. Det var vinter och Karin åkte skidor den långa vägen till huvudstaden. Där mötte hon kungen och hans sällskap, som var ute på jakt. Kungen blev förvånad när han såg flickans underliga kläder. Hon var klädd i skinn från topp till tå. Han frågade varifrån hon kom och vad hon hade för ärende.

När kungen fick brevet i sin hand såg han genast att det var förfalskat. Kungen prisade flickan för hennes mod och uthållighet och lovade att samerna skulle få stanna i Härjedalens fjäll. Han gav också flickan tillnamnet Vildstjärna och därefter kallades hon alltid för Karin Vildstjärna. Både prästen och länsmannen var inblandade i förfalskningen.

När de blev avslöjade tog de sina liv. Det sägs att om inte Karin Vildstjärna hade varit varit, så hade det inte heller varit samer i Härjedalen i dag. Prästgården i Ljusnadal där Karin Vildstjärna fann det förfalskade brevet är riven. Det är en trend i dag att böcker ska vara tjocka.

Men det är ingen naturlag att en tjock bok är en bättre bok. Snarare tvärtom, den kan brista i stringens och överskådlighet. Men här vill jag inte vara utan en enda sida. Det handlar om björnen i litteraturen och konsten, i folklig diktning och förstås i skog och mark. Jag hade gärna sett att boken till och med utökats med ännu fler björnsägner. Det är en bok att njuta av i jul när det är möjligt lägga sig på soffan och läsa timmar i sträck.

Men den kan också, med sitt rika bildmaterial och tydliga disposition, brukas som en snabbtittarbok mellan mat, julspel och promenader. Beröm också till ambitiösa Gidlunds förlag, som vågar satsa på en sådan här bok. Boken är utgiven , ISBN Under Litteratur. Taggat som björnen , björnsägner , Sune Björklöf.

De var enormt stora. De kunde stå grensle över Ångermanälven.

Start Something Real – Frame 20’’

Det här är en bok att läsa högt ur för hela familjen, för Bo R Holmberg, som fått många priser för sina barn- och ungdomsböcker, har förmågan att återberätta de gamla sägnerna på ett levande sätt. Det är friskt och fängslande. Låt er inte avskräckas av att sägnerna är hämtade i ett mycket geografiskt begränsat område. För den folkliga sägentraditionen är rik i den här delen av Ångermanland och flera av sägnerna hör till de mest kända i Sverige, t ex sägenkomplexen om den märkliga kvinnan Gunnel den snälla Gunnil Snälla och den beryktade trollkunnige prästen Spå-Herr-Ola.

Titelberättelsen om jättarnas brudkrona tål väl att berättas, det har jag själv gjort många gånger. ISBN Debatten om varg i våra skogar har varit intensiv de senaste månaderna i Småland.

Om Per Gustavsson

Julen kan ägnas år eftertanke och reflexion och då är den nyutkomna Vargen — kramdjur och hatobjekt av etnologerna Gillis Herlitz och Per Peterson en högaktuell läsning. Boken innehåller ett fylligt avsnitt om vargen i folktron, intressant för alla berättare. En introduktion som kan stimulera till vidare efterforskning efter vargberättelser i den egna hembygden.

Som titeln antyder är författarnas syfte att försöka förstå vargdebattens båda sidor och skapa en grund för en dialog. Författarna skärskådar en rad myter. Fler hundar faller offer för vådaskott och de flesta dödas och skadas i trafiken. Ett litet mästerverk! Skildringen är en nyttig påminnelse inte minst till mig att folktro inte enbart bjuder på spännande och fascinerande berättelser, utan även rädsla och begränsning.

Taggat som Korparna , Thomas Bannerhed. Jag läser Tomas Bannerheds kritikerrosade roman Korparna om en pojkes tillvaro på den småländska landsbygden på talet. Det är en intensiv, stark och känslomättad skildring. Shawn Mendes och Camila Cabello behåller sin toppställning på singellistan. På albumlistan får Einár se sig besegrad av inga mindre än Lasse Stefanz. Lasse Stefanz kniper förstaplatsen på albumlistan med sitt nya album "Night flight". Ny Lasse Stefanz: "Night flight".

Ny Einár, Dree Low: "Min nivå". Meduza: "Piece of you heart". Källa: GLF. Dela artikeln facebook. Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer.

Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Ansvarig utgivare: Anders Enström.