Uncategorized

Mötesplatser för äldre i munkedal

Senaste data gäller fram till och med Nedan diagram visar totalt ackumulerat antal provtagningar för covid som genomförts fram till och med respektive vecka. Samtliga provtagningar har inte kunnat samlas in, bland annat saknas statistik från tester som utförs lokalt på två av våra sjukhus. De största laboratorierna inom Västra Götalandsregionen är dock inräknade i nedan diagram. Nedan diagram visar antal avslutade vårdtillfällen för covid per dag.

Avslutade vårdtillfällen är personer som varit, men inte längre är, inneliggande patienter på något av Västra Götalandsregionens sjukhus.

Aktuell statistik covid-19 i Västra Götaland

Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället. Aktuell statistik covid i Västra Götaland På den här sidan samlar vi aktuell statistik om covid i Västra Götaland.

Det finns också mycket statistik om covid hos Smittskydd Västra Götaland: Smittskydd Västra Götalands statistik Folkhälsomyndigheten publicerar stora mängder statistik om covid Bland annat sammanställer de antal bekräftade fall per region varje dag, samt antal bekräftade fall per kommun varje torsdag: Folkhälsomyndighetens statistik Socialstyrelsen publicerar statistik över antal avlidna i covid i Sverige, både per län och kommun.

Socialstyrelsens webbplats för statistik över avlidna i covid   Uppdateras vardagar. Antal bekräftade fall Fram till och med den 26 juni kl.

Kortfilm om Göteborg i äldre tider

Källa: Folkhälsomyndigheten Observera att antalet bekräftade fall inte ger en exakt bild av smittspridningen. Artemisgatan 2 Östermalm Spara som favorit. Trondheimsgatan 7 Rinkeby-Kista Spara som favorit.

Gillar du IT och att umgås med äldre? Hjälp äldre i Kirseberg, Malmö! | Volontärbyrån

Bo Bergmans gata 4 och Sandhamnsgatan 4 Östermalm Spara som favorit. Rosenlundsgatan 44A, Södermalm Södermalm Spara som favorit. Kista torg 5 Rinkeby-Kista Spara som favorit. Lignagatan 6 bv Södermalm Spara som favorit. Spadvägen 5 Älvsjö Spara som favorit. Blackebergsbacken 41 Bromma Spara som favorit. Uppdaterad Favoriter Här sparas dina favoriter så att du snabbt hittar tillbaka till dem. Munkedal har en liten befolkning och en hög andel äldre människor som behöver hjälp i vardagen. Den demografiska utvecklingen att hjälpbehoven ökar i framtiden.

Det ställer krav på inte minst hemtjänsten. Bra samarbete mellan pensionärsföreningarna och kommunen Leif Svensson, ordförande för SPF Svarteborg och Gunnel Fritzon, som är föreningens vice ordförande, är nöjda. Samarbetet mellan pensionärsföreningarna och Munkedals kommun fungerar bra.

Det fungerar så pass bra att SPF Svarteborg nominerade Munkedals kommun till Årets seniorvänliga kommun och det slutade med att kommunen nyligen utsågs till segrare. Men när tidningen besöker Munkedal vet personalen inte om det. Undantagen är kommunchefen och förvaltningschefen, så vi får hålla masken. Vi har träffat kommunen genom ett seniornätverk och diskuterat hemtjänsten i ett års tid. Vi upplever en öppenhet och får vara med och jobba. Det finns inga höga murar mellan befolkningen och beslutsfattarna.

Det är lätt att nå politiker och få till stånd en dialog, säger Leif Svensson. Hemtjänst med nöjda kunder Hemtjänsten har med andra ord varit årets tema för seniorvänlig kommun. Hur arbetar då Munkedals kommun? Öppenhet och bemötande är centrala delar. När Veteranen kommer på besök möts tidningens utsända av en delegation från omsorgsförvaltningen. Marita Olsson är planerare. Det är hon som bestämmer vart personalen ska åka när arbetsdagen börjar. Hon ser till att medarbetare med rätt sorts kompetens åker till de äldre. Utan kontinuitet leder det lätt till förvirring hos pensionärerna.

Aktiviteter och mötesplatser för äldre

Siffrorna talar sitt tydliga språk. De äldre som har hemtjänst i Munkedal känner sig trygga. Jämfört med övriga landet är den upplevda tryggheten betydligt högre här. Siffran för Munkedal är 98 procent, medan riksgenomsnittet ligger på 87 procent. Samarbetet mellan hemtjänsten och närstående får också högt betyg.

Alla i Munkedal är nöjda med det. Riksgenomsnittet ligger på 87 procent. Värdegrund är centralt i arbetet. Samtliga enhetschefer och biståndsbedömare har genomgått en särskild utbildning i det. Diskussioner i personalgrupperna förs ofta om vad värdegrunden innebär i praktiken. På så sätt hålls begrepp som trygghet och värdigt liv ständigt levande. Man måste tycka om att arbeta med människor Kerstin Hummel Hansson, som arbetar i hemtjänsten, sitter med vid fikabordet i kommunhuset.

För volontärer

För att göra ett bra jobb måste man tycka om att arbeta med människor, menar hon. På många platser i landet riktas kritik mot att äldre människor ständigt får se nya ansikten när hemtjänsten kommer.

I Munkedal vill man inte ha det så. Jackie Evensson är enhetschef inom hemtjänsten och pekar på att personalen måste känna de äldre och kunna tolka deras signaler. En följd av samarbetet mellan hemtjänsten och pensionärsföreningarna är matlagningen. Den färdiglagade maten som kom i lådor från Sala kastades ut. Numera lagar personalen maten.

Någon kostnadsökning har övergången till lagad mat inte lett till.

Sök pris och boka

Att känna doften av lagad mat och att få vara med betyder mycket för människor. Tekniska lösningar för att hemtjänsttagarna ska kunna hålla kontakt med personalen är under utveckling. Ett system är bildtelefoni. Särskilda it-coacher lär ut den nya tekniken. Munkedals kommun håller även kurser i internet. Kurserna är redan fulltecknade. Äldreboendet Dinglegården Vi far vidare ut på vägarna och kör mot Dingle.

Himlen är gråmulen och luften fuktig.

På äldreboendet Dinglegården är det snart lunch. Idag serveras ärtsoppa och pannkakor, eftersom det är torsdag. Borden i matsalen står dukade, det ser hemtrevligt ut. Hon är 94 år, pigg och glad och kallar sig själv för »bondkärring«. Hon och maken drev lantbruk i 50 år. Sedan 25 år bor hon i lägenhet. Vi sätter oss runt hennes köksbord.

Inga vuxna rör sig

Kerstin Hummel Hansson sätter sig bredvid henne och håller hennes hand. Det syns att de trivs ihop.