Uncategorized

Smedjebacken kvinna söker man

Källan är kyrkans död- och begravningsbok. Dödboken är en i datum kronologisk förteckning över avlidna personer i församlingen. Registret innehåller uppgifter från församlingar i Gotlands, Jämtlands och Västernorrlands län. Observera att en del av församlingarna kan förekomma i mer än ett register. Gotlands län Jämtlands län Västernorrlands län.

Registret från Ådalens släktforskarförening är upprättat för mer än 20 år sedan. Om man vill ha tillgång till ett uppdaterat register kan man bli medlem i Ådalens släktforskarförening och be om access till Anleda. Riksarkivets söktjänst fungerar bäst med javaskript påslaget i din webbläsare.

Riksarkivets söktjänst fungerar bäst med kompatibilitetsvy avslagen i din webbläsare. Tillbaka gamla bildvisningen. Förnamn ×. Efternamn ×. Hemort ×. Församling ×. Till Salu Hyra. Avancerad sökning.


  1. Fler händelser i närheten.
  2. stora lundby dating sites.
  3. Logga in på Omni för en bättre nyhetsupplevelse.

Hyra lägenhet tvättstuga smedjebacken. Slå upp. Smedjebacken , Dalarna - Hyra - Lägenhet - 70 m² - 2 rum.

Vill du göra skillnad för unga? MedmänniskaNU söker faddrar!

Välvårdad lägenhet uthyres från 1 oktober, men denna kan även Se på kartan. Centralt, Fiber, Mäblerat. I relax i källare med jacuzzi! Modern tvättstuga , kan hyras ut möblerad eller tom! Vänligen smsa på [telefon Ludvika, Dalarna - Hyra - Lägenhet - 70 m² - 2 rum. Välvårdad lägenhet uthyres från 1 november Välvårdad ljus och fin lägenhet uthyres från Våning 3 sovloft. Del i spa i källaren, modern tvättstuga!

Lägenhet Risgatan, Smedjebacken. Smedjebacken , Dalarna - Hyra - 64 m². Lagenhet uthyres i smedjebacken. Bostaden har 2. Se fler bilder av bostaden eller boka en visning med hyresvärden genom att klicka på knappen Smedjebacken , Dalarna - Hyra - 70 m². Smedjebacken , Dalarna - Hyra - 87 m². Ljus och trevlig lägenhet en trappa upp, intill kolbäcksån på badhusvägen. Litet lugnt flerfamiljshus, ligger fantastiskt vackert vid vattnet.

Stor lummig trädgård. Nya ytskikt. Nya hyresgästen får gärna Lägenhet Nyaågatan, Smedjebacken. Smedjebacken , Dalarna - Hyra - 80 m². Ola och Sissa får nu överta hennes hemman.

Bevaka ämnen

Hans Persson, har under tiden gift sig med Ebbela Olasdotter, som även hon är Stenestadsbo och de har fått flera barn som dock aldrig i vuxen ålder finns kvar på Smedjebacken. Ebbela dör och Hans , 56 respektive 57 år gamla. Den eventuella lyckan för Ola att återta Smedjebacken blir inte långvarig.

Han drabbas av så svår värk, enligt kyrkoböckerna, att han snart får ge upp det tunga arbetet och bosätta sig i det hus som fr. Här dör han och Sissa De efterlämnar sonen Per Olsson , född , som blir ägare till det mindre av de två hemmanen på Smedjebacken. Annandag jul år gifter sig denne andre ägare på Smedjebacken med namnet Per Olsson med Anna Bengtsdotter från Hult. Därmed är det alltså klart vilken av släktgrenarna på Smedjebacken som blir kvar. Per och Anna får sonen Sven Persson , som så småningom blir ensam ägare till hela Smedjebacken igen i samband med det sista laga skiftet som sker i början av hans ägartid - Vid riksdagen i Stockholm år hade Skåne förklarats vara ett i alla avseende svenskt landskap och man ansågs inte längre behöva en övervakande guvernör.

Den siste guvernören Burenschiöld hade otvivelaktigt försökt lindra de bördor som pålagts Skåne av den svenska kungamakten, inte minst under det sista danska försöket att återerövra landskapet Gårdsregistren talar sina tydliga språk! De visar att antalet hemman som stod öde ökade från 22, år till år Ändå ser vi inte mycket av allt detta elände i kyrkoböckerna för Stenestads socken vilket visar att man här uppe på Söderåsen lever ett liv som inte lika lätt påverkas av yttre förändringar.

På Smedjebacken märks dessa reformer knappast alls med undantag för uppmätande av ägor och upprättandet av detaljerade kartor, bl. Vissa regleringar görs dock t. Kring sekelskiftet växer befolkningen i Skåne, liksom i hela Sverige snabbt. Ofta leder detta till att gårdar delas och år , köper en viss Kjäll Bengtsson in en av de nya åborätterna till Hans Perssons hemman. En åborätt köps in för en begränsad tid och den är personlig och går inte automatiskt i arv. Per Olsson övertar ungefär vid samma tid det större hemmanet, först som åborätt, vilket dock genom arv efter fadern omvandlas till ägorätt.

Båda dessa brukare är osedvanligt unga. Vid sekelskiftet är Per Olsson 28 och Kjäll Bengtsson 27 år gamla. Båda kommer att bruka sina gårdar under osedvanligt lång tid 32 respektive 46 år. Mycket tyder alltså på att detta varit en god period i gårdens historia. Åtskilliga dokument vittnar om Kjäll Bengtssons aktiviteter men vi vet ändå ganska lite om honom.

Att han är född långt före den obligatoriska folkskolans inrättande år , visar det faktum att han signerar dessa dokument med sitt bomärke bilden på nästa sida visar hans bomärke mellan för- och efternamn som alltså är skrivna av annan person.

Boendemiljön i Söderbärke

Trots att han alltså knappast har boklig lärdom tycks han vara praktiskt lagd och mycket energisk. Han är alltså född i Stenestad år och gifter sig som åring med Boel Hansdotter. Som åring köper han alltså in åborätten till det mindre hemmanet på Smedjebacken och redan sju år senare har han köpt till eller möjligen bytt hemman med Per Olsson, så att han sitter på den största gården. Något år efter det att Boel dör i barnsäng, , gifter han om sig med Catrina Larsdotter från Riseberga. Kjäll och Catrina får barnen Anna, Bengt och Botilla född Catrina dör men Kjäll driver gården vidare, med sonen Bengts hjälp, från dock åter på det mindre hemmanet enligt husförhörslängderna.

Efter har Kjäll enligt dessa längder hamnat på undantag, på något av torpen på Smedjebacken där han dör Eftersom åborätten således inte går i arv, har sonen Bengt fått flytta till Riseberga, troligen till moderns släktgård och epoken Kjäll Bengtsson är alltså slut efter 50 år. Sven Persson är nu ensam ägare till hela Smedjebacken. Avstyckning med åborätt även av mindre jordlotter har emellertid under första halvan av talet blivit allt vanligare och på Smedjebacken har vissa torp avstyckats på detta sätt. Vi skall nu se hur det ibland kunde gå med dessa torp.

Historien gäller ett torp väster om gården.

Jobb som Assistent, anställning i 30 Smedjebacken | flygfotograf.se

På något sätt har Kjäll Bengtsson kommit i kontakt med en viss ung man, Nils Jönsson Stenfäldt som vill bilda familj och skaffa eget hus både till dess utkomst och boende. Kanske behöver Kjäll Bengtsson vid denna tiden kontanter, ensam som han åter blivit med tre barn på Smedjebacken. Kontraktet skall förnyas och därefter vart tionde år.

Det verkar som Nils och Ingar är mycket arbetsamma och bygger snabbt torpet - troligen ser det till det yttre ut som idag. Marken, 2. Inga betalningsanmärkningar finns överhuvudtaget hos tinget när kontraktet förnyas åren , och Senare detta år, , avlider Nils Jönsson Stenfäldt efter sin 37 åriga odlargärning. Troligen har han och Ingar gjort en långt större insats på torpet än vad kontraktet någonsin förskrev. Kontraktet är undertecknat av en Thomas Persson.

Värdet skulle alltså ha gått upp från rdl. Naturligtvis har Stenfäldt skött sitt åliggande väl, men hur man än ser på detta och på värdestegringen i Sverige under åren till betalar Thomas Persson ett högt pris! Vi ser vidare i häradsrättens protokoll att förnyandet av inteckningen, som nu tagits över av Pehrsson inte sker utan dröjer till Sedan börjar det gå riktigt illa för Thomas Persson.

Vi känner inte till hans bakgrund eller privatliv men enligt kyrkoböckerna förblir han ogift. Han kan uppenbarligen varken betala årsavgift på Smedjebacken eller ränta till hypoteket. Mycket tyder på att han ändå klarar sig så länge Anders Svensson är ägare på Smedjebacken, eftersom denne tydligen tappat all kontroll över sin egen ekonomi. Anders får, som tidigare nämnts, lämna Smedjebacken som då köps upp av en Nils Paulsson från Tåstarp, en burgen man som vi strax skall återvända till.

Nils Paulsson är emellertid van vid att hyror och räntor skall betalas i tid. Han väljer att själv köpa in Stenfäldts inteckning från Hypoteksbanken och nu rasar Thomas Perssons liv samman. Åsbo ting meddela att Nils Paulssons egen dräng på Smedjebacken, vid namn Johannes Svensson, tar över åbokontraktet för resterande 34 år.

Om detta blott är en skenaffär vet vi inte men faktum kvarstår att redan säljs kontraktet till drängen Henrik Olsson från Munkabo och hans hustru Maria för kronor, vilket f. Visserligen är återstående kontraktstid endast 20 år men det visar ändå hur den olycklige Thomas Persson fick betala ett alldeles för högt pris år Efter ett par år har Henrik och Maria bestämt sig för att fråga den nye ägaren till Smedjebacken, Bernhard Johansson, om man får köpa torpet för all framtid, vilket Bernhard sin vana trogen genast beviljar.

Henrik och Maria betalar kr för torpet!

Observera att din dator har en osäker webbläsare

Själv minns undertecknad från sin barndom att Otto en dag berättade andäktigt att han en gång i sitt liv faktiskt varit så långt bort som i Malmö, vilket visar att den enda anledning som dessa torpare egentligen hade att fara längre bort än till pastorsexpeditionen i Kågeröd, var om de tvingades att flytta.

Torpet är idag sommarhus och ägs av familjen Öhrn i Kågeröd.

Vad händer då på Smedjebacken runt förra sekelskiftet? Vi har sett att Anders Svensson och hustrun Cecilia Nilsdotter från Stubbaröd hastigt, men knappast lustigt, har fått lämna gården och tillfälligt flytta tillbaka till hennes hem år Cecilia Nilsdotter är brorsdotter till den Marna Persdotter som i många år residerade på Grönhult tillsammans med Bengt Hindricksson.

Om detta par har det berättats i Stenestadortens Hembygdsförenings årsbok, Ett praktfullt bröllop lär ha ståndat vid midsommartid år men som så ofta vid den här tiden blev äktenskapslyckan inte långvarig utan Christina blir änka ett par år senare. Genom handelsboden träffar Christina mer folk än vad som var vanligt vid den här tiden.